W dniu 23 lutego 2016 r. we wspaniałym Zespole Szkół Nr 1 im.Marii Skłodowskiej-Curie w Wyszkowie odbył się już XI Wojewódzki Konkurs Sztuki Kulinarnej dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych, w których jednym z kierunków kształcenia jest gastronomia.
W tym roku przebiegał on pod hasłem „Mazowieckie smaki – wołowina na polskim stole”. Podstawowym zadaniem uczestników konkursu było poznanie wartości odżywczych mięsa wołowego i przygotowanie zdrowych, smacznych i estetycznie podanych potraw z mięsa wołowego. Rywalizacja w konkursie kulinarnym ośmiu drużyn wytypowanych przez 8 zespołów szkół woj. mazowieckiego, podlaskiego i świętokrzyskiego przebiegała w pracowni szkolnej gospodarza konkursu, którym był Zespół Szkół Nr 1. Każdy zespół wykonał 6 porcji dania z wykorzystaniem rostbefu i soczewicy. Na sporządzenie potraw zawodnicy mieli 1 godzinę, by następnie zaprezentować je Jury.
Wykład i bardzo interesującą prezentację multimedialną nt. „Wartości odżywcze wołowiny”
przedstawiła zaprzyjaźniona z naszym Stowarzyszeniem Pani Aleksandra Cichocka-dietetyk, autorka wielu książek, pracownik naukowy Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie.
Konkursowi towarzyszył Festiwal produktów regionalnych, liczne pokazy, wystawy i specjalistyczne szkolenia zawodowe. Klamrą spinającą poszczególne części tego bardzo interesującego i kształcącego programu były występy chóru i recytacje wierszy w wykonaniu utalentowanej młodzieży ZS Nr 1. Zaprezentowany został przez Karolinę Borkowską wiersz pt. „Wizyta u Babci i Dziadka”, który otrzymał nagrodę specjalną (laptop) w II edycji naszego Ogólnopolskiego Konkursu pn. „Wiersz o Babci i Dziadku” podsumowany na Gali Laureatów w dn. 21.01.2016 w Akademickim Ośrodku Inicjatyw Artystycznych w Łodzi.
Patronat Honorowy nad tym przedsięwzięciem sprawowali : Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Przewodnicząca Krajowego Stowarzyszenia Pomocy Szkole, Mazowiecki Kurator Oświaty i Starosta Wyszkowski, który również wraz z Dyrektorem Marianem Popławskim pełnił honory współgospodarza.
Pan Carlos Gonzalez-Tejera – Przewodniczący Jury ogłosił wyniki szlachetnej rywalizacji 8 drużyn, podkreślił bardzo wysoki poziom prac uczestników konkursu i pogratulował zwycięzcom.
Fundatorzy pucharów lub ich przedstawiciele pogratulowali i wręczyli je zwycięskim drużynom.
Za zajęcie I miejsca drużynie z Zespołu Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących Nr 7 w Łomży wręczył puchar przedstawiciel Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi i Marszałka Województwa Mazowieckiego.
Za zajęcie II miejsca drużynie z Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Czyżewie wręczyła puchar Przewodnicząca KSPS.
Za zajęcie III miejsca drużynie z Zespołu Szkół Nr 1 im. Marii Skłodowskiej-Curie w Wyszkowie wręczył puchar Starosta Wyszkowski.
Drużyny te zwiedzą także Brukselę na zaproszenie Europosła Jarosława Kalinowskiego.
Wszystkie drużyny i ich opiekunowie otrzymali dyplomy i upominki, a Honorowi Patroni lub ich przedstawiciele i sponsorzy otrzymali podziękowania i bukiety kwiatów.
Zofia Grzebisz-Nowicka – Przewodnicząca KSPS serdecznie podziękowała i pogratulowała organizatorom XI Wojewódzkiego Konkursu Sztuki Kulinarnej, ośmiu drużynom i ich opiekunom uczestniczącym w konkursie, Jury, sponsorom nagród dla laureatów konkursu i wszystkim osobom fizycznym i prawnym, których zbiorowy wysiłek przyczynił się do zrealizowania tak pożytecznego i ambitnego przedsięwzięcia. Życzyła także wszystkim jego uczestnikom dalszych sukcesów, spełnienia swoich marzeń, rosnącego uznania społecznego, radości i wszelkiej pomyślności. Szczególne słowa podziękowania, gratulacji i gorących życzeń skierowała do społeczności szkolnej ZS Nr 1 na czele ze znakomitym Dyrektorem Marianem Popławskim. Podkreśliła także aktywny udział wspaniałej kadry pedagogów i wychowawców w cyklicznych programach edukacyjno-wychowawczych KSPS. Przypomniała zorganizowaną w ramach Programu „Żyj zdrowo” konferencję dla nauczycieli placówek oświatowo-wychowawczych miasta i powiatu wyszkowskiego, która odbyła się 10 grudnia 2015 r. w ZS Nr 1 nt. „Znaczenie mleka i produktów mlecznych w diecie dzieci i młodzieży”. Do gratulacji i życzeń dołączyła od KSPS upominki książkowe, a dla wszystkich uczestników konkursu przekazała płyty. Drużynom ze szkół klubowych tj. z Zespołu Szkół Zawodowych Nr 4 w Ostrołęce i ZS Nr 1 w Wyszkowie wręczyła „Akademię rozwoju” i zegarki, aby odmierzały im szczęśliwe godziny w szkole i poza szkołą.
Po części oficjalnej odbyło się spotkanie integracyjne i degustacja potraw regionalnych. Upłynęło ono w niezwykle miłej atmosferze. Wymieniono doświadczenia pomiędzy szkołami i nawiązano kontakty z wieloma sponsorami konkursu i wystawcami produktów regionalnych. Zgłoszono też kilka ciekawych pomysłów dotyczących XII Konkursu Sztuki Kulinarnej w 2017 r.
Raz jeszcze dziękujemy i gratulujemy inicjatorom i wykonawcom tego Przedsięwzięcia.