Niezwykle interesujące połączenie tradycji z nowoczesnością na XII Wojewódzkim Konkursie Kulinarnym i XXXI edycji programu edukacyjno-wychowawczego KSPS z cyklu „Tradycje  i obrzędy polskie – Boże Narodzenie i Wielkanoc” pn. „Nowoczesna kuchnia polska w tradycji Świąt Wielkanocnych” w Zespole Szkół Nr 1 w Wyszkowie w dniu 15 marca 2018 r

Dzień 15 marca 2018 r. w Zespole Szkół Nr 1 im. Marii Skłodowskiej-Curie

w Wyszkowie od godzin wczesnorannych do prawie wieczornych wypełniony był licznymi interesującymi i pożytecznymi pokazami, wykładami, prezentacjami multimedialnymi i manualnymi (malowanie pisanek, robienie stroików i dekoracji świątecznych itp.) oraz zajęciami warsztatowymi dla uczniów, głównie ze szkół gastronomicznych z terenu województwa mazowieckiego i podlaskiego. Przyjechały delegacje uczniów ze swoimi nauczycielami także z 2 szkół gastronomicznych z Warszawy. Nie zabrakło, podobnie jak na poprzednich wojewódzkich konkursach, wystawców zdrowej, ekologicznej żywności produkowanej we wzorcowo prowadzonych gospodarstwach rolnych i domowych oraz firmach działających na terenie powiatu wyszkowskiego i okolicznych miejscowości. Program był bardzo bogaty, interesujący i uatrakcyjniony występami artystycznymi utalentowanej młodzieży ZS Nr 1 (śpiewem, muzyką, wierszami, monologami, scenkami rodzajowymi, tańcem itp.), a także dość szczegółową prezentacją obrzędu wielkanocnego.

Oficjalnego otwarcia tej złożonej z wielu ważnych segmentów uroczystości dokonał wspaniały dyrektor ZS Nr 1 – Marian Popławski. Powitał też serdecznie gości, wśród których były miejscowe władze samorządowe i oświatowe miasta i powiatu Wyszków na czele ze Starostą Bogdanem Pągowskim i Burmistrzem Grzegorzem Nowosielskim, dyr. Delegatury Kuratorium Oświaty z Ostrołęki, Zofia Grzebisz-Nowicka – Przewodnicząca KSPS i Aleksandra Cichocka z Instytutu Żywności i Żywienia z Warszawy, Kierownictwo Stowarzyszenia Pomocy Szkole w Ostrołęce oraz przedstawiciele różnych organizacji i sponsorów. Dyrektor przedstawił także skład Komisji Sędziowskiej i Przewodniczącego Carlosa Gonzalesa Tejerę oraz delegacje szkół gastronomicznych, które zgłosiły swój udział w XII Wojewódzkim Konkursie Kulinarnym, a po wylosowaniu swoich stanowisk w pracowni gastronomicznej udali się do sporządzania potraw wielkanocnych objętych regulaminem Konkursu.

Bardzo ciekawy wykład i prezentację multimedialną nt. „Fakty i mity na temat jaj” przedstawiła Aleksandra Cichocka, pracownik naukowy Instytutu Żywności i Żywienia, autorka wielu  interesujących książek o zdrowym żywieniu.

Natomiast Zofia Grzebisz-Nowicka przekazała szkołom materiały edukacyjne pn. „Znaczenie mleka i produktów mlecznych”, które są wręczane nauczycielom, uczniom i rodzicom uczestniczącym w konferencjach „Żyj zdrowo” organizowanych wspólnie z Bakomą .Zaprezentowała też 3 książki pt. „Dieta śródziemnomorska”, „Praktyczny poradnik żywieniowy” i „Dieta Dash” autorstwa Pani Aleksandry Cichockiej, wydane przez Wydawnictwo Medyk w Warszawie.

Przewodnicząca KSPS gorąco podziękowała społeczności szkolnej ZS Nr 1 na czele z dyrektorem Marianem Popławskim za profesjonalne zorganizowanie kolejnego XII Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego i połączenie go z kolejną XXXI edycją programu KSPS pn. „Tradycje i obrzędy polskie – Boże Narodzenie i Wielkanoc” . podziękowała także Stowarzyszeniu Pomocy Szkole w Ostrołęce na czele z Honorową Przewodniczącą – Marianną Woźniak i nowym Przewodniczącym – Waldemarem Salisem oraz wszystkim patronom, sponsorom, wystawcom za współudział w tym niezwykle ważnym pod względem zdrowotnym, edukacyjnym i kulturowym przedsięwzięciu.

Do podziękowań i serdecznych życzeń z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych dołączyła w imieniu KSPS upominki książkowe, w tym także książkę pt. „Dieta Dash” , „Praktyczny poradnik żywieniowy” dla Dyrekcji szkoły, Przew. Komisji Sędziowskiej, koordynatorki konkursu, nauczycielki prowadzącej Galę, a młodzież poczęstowała słodkościami.

Niezwykle ważną częścią Gali było wręczenie pucharów i nagród zwycięzcom Konkursu.

Zwycięzcami XII Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego zostali :

I MIEJSCE – Zespół Szkół Gastronomicznych im. Prof. E. Pijanowskiego w Warszawie

II MIEJSCE – Technikum  Spożywczo-Gastronomiczne im. Jana Pawła II w Warszawie

III MIEJSCE – Zespół Szkół Zawodowych Numer 4 im. Adama Chętnika w Ostrołęce

NAGRODA SPECJALNA  Starosty Wyszkowskiego za kreatywne nawiązanie do kulinarnych tradycji Świąt Wielkanocnych – Zespół Szkół Nr 1 im. Marii Skłodowskiej-Curie w Wyszkowie

Puchar za zajęcie I miejsca ufundował – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Puchar za zajęcie II miejsca – Krajowe Stowarzyszenie Pomocy Szkole, który wręczył Wiceprzewodniczący KSPS – Marian Popławski, dyrektor ZS Nr 1 w Wyszkowie.

Po zakończeniu części oficjalnej Gali odbyła się w rodzinnej i serdecznej atmosferze degustacja smacznych potraw świątecznych sporządzonych przez uczestników tegorocznego Konkursu Kulinarnego i młodych kucharzy ZS Nr 1 w Wyszkowie.

Było wiele radości, wzruszeń, podziwu i gorących podziękowań.

 

Brawo !!!